Cerita Kami 1 - 10 Budak Nakal

• Masa : 5:42:00 PG • Ulasan : 0 • Label :

Aku anak yang ke 9 dari 10 beradik. Kenapa terbeliak mata kau tu? 😂 Tak percaya? Haha, tak tipu okey. Aku memang anak yang ke 9 dari 10 beradik. Sebab tu tajuk entry kat atas tu 10 Budak Nakal  😎

Kalau aku boleh senaraikan kat sini, ikut urutan, macam ni...

1. Abg Mail
2. Kak Syikin
3. Kak Hanim
4. Azam
5. Azmin
6. Fitri (Ee)
7. Azlan
8. Azian (Kakak)
9. Aku (Mat Dan)
10. Laila (Adik)

Ni la senarai kami 10 beradik. Hang jangan tanya sebab apa yang no 8 dipanggil kakak, aku pun tak tau. Haha, sampai sekarang kami panggil kakak walaupun dia anak yang ke 8.

Dalam family aku, kami tak dak lah pulak nak berabang2 berkakak2 dalam panggilan. Sama-sama kami just panggil nama saja. Macam kawan-kawan ja.

Bila aku dah besar ni, bila aku jaga or main dengan anak-anak sedara aku yang ada, kadang-kadang aku terpikir, macam mana lah mak ayah kami jaga kami 10 beradik ni dari kecik sampai la besar cenggini rupa haa. Haha, aku jaga si budak Awanis, Luqman and Irfan sehari pun aku dah pening. Apatah lagi nak jaga 10 orang budak nakal? 😂 Budak-budak kan, mesti lah nakal.

Mungkin sebab tu la Allah ni Dia bagi kami sorang bapak yang sangat tersangat teramat garang. 😅 Barulah terkawal sikit kami ni. Kalau tak, entah apa la huru hara yang kami buat.

Bila cerita pasal mak ngan ayah, kau boleh bayangkan cerita Avatar-The Last Airbender tu. 😂 Sebab ayah aku ni sifatnya 'api' and mak aku pulak sifatnya 'air'. Senang cerita, kalau mak aku ni Katara 💧, ayah aku tu Zuko 🔥la, haha. Sorang panas, sorang sejuk, so balance la.

Oleh kerana kezukoan (kegarangan) ayah, maka kami membesarlah sebagai kanak-kanak yang sopan. Tapi, dalam diam kami ada nakal yang tersendiri. 😜

Garang tak garang ayah ni sampai kami tak berani sangat nak bercakap banyak, nak mintak itu ini. Haha, sebab takut punya pasal. 😂 Apa-apa hal mengadu kat mak saja but mostly telan sendiri, maksud aku hadap sendiri la, xde nya nak cerita-cerita.

Dan sebab takut dengan ayah jugak lah, hidup kami banyak dihabiskan di rumah saja, tak berani nak keluar rumah main-main dengan kawan setaman ke, gi lepak-lepak taman permainan ke, memang tak la. So, mereputlah kami kat rumah. Maka, hiduplah kami di rumah dengan cara kenakalan yang tersendiri.

Oh, 10 budak nakal... 😂

Tiada ulasan:

 


Nohara al-Ramadani ©2016. Minima Template customized by Scyalicious