Keberkatan Dhuha.

• Masa : 4:34:00 PTG • Ulasan : 4 • Label :



Assalamualaikum. Selamat pagi? Haa? Tidur lagi? Haha, jangan begitu, nanti rezeki tak masuk. Bangun! Bangun! Bangun lah dari mimpimu yang menipu. :p

Alhamdulillah, jangan lupa untuk ucap syukur atas segala ni'mat yang Allah berikan pada kita setiap hari. Dapat bangun pagi dalam keadaan sihat merupakan satu ni'mat yang amat besar.

Ok, hari ni saya nak sharing tentang something yang berlaku pada diri saya sendiri. Dan saya rasa benda ni rugi kalau saya tak share dengan kamu semua. Dua tiga hari lepas, waktu pagi, bangun lah macam biasa, buat kerja, menulis dan sebagainya. Sebenarnya pagi tu runsing sebab fikirkan beberapa perkara yang belum settle.

Kembara Gunung Angsi

• Masa : 8:34:00 PG • Ulasan : 3 • Label :


Assalamualaikum. Apa khabar semua? Harap sihat seadanya. :)

Hari ini terdetik di hati nak berkongsi pengalaman menarik hidup sebagai seorang Komander Kesatria. Komander tu apa? Haha, next time I will story more about Komander sebab hari ni nak cerita tentang pengalaman menarik saya bersama komander-komander yang lain mendaki Gunung Angsi.

Sebenarnya program ini merupakan salah satu program kami yang berjaya dilaksanakan pada tahun ini dan dinamakan program 'Naga Panjat Gunung'. Kenapa Naga? Eh, banyak pula soalan, haha. Jawapannya sebab Naga merupakan lambang Batalion bagi Komander UiTM Puncak Alam & Puncak Perdana iaitu Batalion 14. :)

Kalau Bukan...

• Masa : 5:42:00 PTG • Ulasan : 2 • Label :

sumber : Google


Assalamualaikum w.b.t.......

Alhamdulillah, pagi ini digagahkan diri juga untuk menulis. Maaf pada sesiapa yang mengikuti Jalan Kembali ini. Mungkin menanti perkongsian yang seterusnya yang tak kunjung tiba. Tiada alasan yang lebih menarik untuk diberi melainkan sibuk dengan praktikal, program dan sebagainya. Sepuluh jari ku susun tanda maaf. : ) Ucapan terima kasih teristimewa buat sahabat-sahabat, seperti Cik FDM yang sentiasa memberi semangat dalam meneruskan penulisan ini. Semoga Dia turut memudahkan kerja anda semua.

Untuk perkongsian pagi ini, teringat satu kata-kata yang selalu didengar semenjak berada di alam universiti ni, (haha, acah-acah sem 1 padahal dah last year, :p ) yang kadang-kadang mempunyai makna yang sangat mendalam....

"Kalau bukan kita, siapa lagi, kalau bukan sekarang, bila lagi, kalau bukan disini, dimana lagi..."

Jangan Marah Sahabat!

• Masa : 8:20:00 PTG • Ulasan : 0 • Label :

sumber : Google

Pemuda Baran.

Ada seorang pemuda yang sangat pemarah. Dia pantang diusik walaupun dengan hal-hal kecil dan remeh-temeh. Pasti ringan saja mulutnya untuk menengking dan memaki hamun. Satu ketika, dia rasa ingin membuat perubahan pada dirinya. Lalu dia berjumpa dengan seorang sahabat yang paling dipercayai.

"Beginilah, dalam masa sebulan ini, setiap kali kau marah kau perlu buat sesuatu yang akan aku amanahkan pada kau."

"Buat apa?"

Questionnaire!

• Masa : 5:57:00 PTG • Ulasan : 2 • Label :
Assalamualaikum. Apa khabar kita semua pagi ini? Baik? Alhamdulillah. Solat subuh jam  berapa pagi tadi? Berapa muka surat dari Al-Quran kita baca pagi ini? Wallahua'lam. kita sendiri yang lebih mengetahui apa yang kita buat. Oleh itu, jawab sendiri soalan tadi dan muhasabah kembali sementara anda masih berada di blog Jalan Kembali ini, haha.

Questionnaire.


Saya pasti ramai yang akan terfikir tentang Final Year Project (FYP), bila terbaca tajuk perbincangan kita hari ini. Betul tak? Haha, tak baik menipu, baik mengaku.

Questionnaire (soalan soal selidik) yang selalu digunakan bagi mengumpul data untuk sesuatu kajian atau bagi mendapatkan feedback. (sumber : Google)

Namun, saya bukan hendak membincangkan soal itu hari ini. Yang hendak saya fokuskan ialah Questionnaire harian kita sebagai seorang hamba Allah.

Powerbank VS Quran!

• Masa : 5:32:00 PTG • Ulasan : 4 • Label :
sumber : Google

Assalamualaikum. Apa khabar semua? Hehe, maaflah kerana lama menyepi. Sepiku bukanlah bermakna rajuk. Diamku bukanlah bermakna jauh hati. Haha, ayat berbungalah kononnya. Senang cerita penulisan di sini tertangguh kerana saya memfokuskan penulisan pada manuskrip novel dan juga himpunan cerpen saya. Alhamdulillah, manuskrip novel sudah siap dan dalam proses mengedit semula apa yang patut. Cerpen pula masih dalam proses. Doakanlah apa yang saya usahakan ini dipermudahkan oleh Allah. Amin!

Tajuk? Kenapa dengan tajuk? Oh, powerbank. Haa, hari ni saya nak cerita satu kisah. Jom kita baca!

Matlamat 2

• Masa : 9:24:00 PTG • Ulasan : 6 • Label :
sumber : Google

 .السلام عليكم

Apa khabar semua? Moga sentiasa dalam rahmat Allah tuhan sekalian alam. Pertama sekali seribu jari disusun sebagai tanda meminta maaf kerana biarkan blog ini bersawang. Antara sebabnya adalah kerana laptop dan tablet saya rosak baru-baru ini menyebabkn sukar untuk saya update Jalan Kembali. Malah tak dinafikan kesibukan harian menghalang saya dari meluahkan buah fikir di blog ini. 

InsyaAllah hari ini saya ingin sambung perbincangan kita mengenai matlamat hidup. Dari perbincangan yang lalu,  hari ini kita akan sama-sama berfikir bagaimana ingin menentukan matlamat hidup kita.
 


Nohara al-Ramadani ©2016. Minima Template customized by Scyalicious